Co to jest kolagen?

Co to jest kolagen?

Kolagen świetnie regeneruje stawy, poprawia wygląd skóry, przyspiesza proces gojenia się ran oraz usprawnia przemianę materii. Składnik występuje w rybach, galaretkach czy sproszkowanej chrząstce. Kolagen w tabletkach nie powinien zawierać barwników.

Co zawiera kolagen?

Kolagen to jedna trzecia całej masy białka ludzkiego. Powstaje na skutek połączenia pierwiastków – węgla, wodoru, tlenu czy azotu. Naturalny kolagen zawiera takie elementy, jak:
• Glicyna – hamuje proces osłabiania mięśni oraz pobudza syntezę DNA i RNA. Przyczynia się też do większego wytwarzania hormonu wzrostu.
• Prolina – spowalnia proces starzenia się skóry i występowania zmarszczek. Regeneruje też więzadła i usprawnia pracę mięśnia sercowego.
• Lizyna – osłabia działanie wirusów oraz regeneruje struktury białkowe.
• Tyrozyna – wspiera leczenie choroby Parkinsona oraz wspiera pracę mózgu. Usprawnia też wytwarzanie hormonu tarczycy.
• Metionina – sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu oraz przyspiesza powstawanie kolagenu w organizmie.

Jakie funkcje dla organizmu ma kolagen?

Uważa się, że kolagen ma tylko wpływ na kości i stawy. Działanie tej substancji na organizm jest jednak dużo szersze.
• Poprawia wygląd skóry – kolagen wzmacnia strukturę skóry, dzięki czemu spowalnia proces jej wysuszania i napinania się.
• Zmniejsza cellulit – z wiekiem tkanka łączna traci elastyczność, co skutkuje cellulitem. Gdy kolagen dostanie się przez krew, odbudowuje komórki i nadaje im sprężystość.
• Przyspiesza proces gojenia ran – po dostarczeniu kolagenu do organizmu, blizny stają się mniej widoczne.
• Regeneruje błonę śluzową
• Usprawnia przemianę materii.

Jak uzupełnić kolagen?

Kolagen występuje w produktach spożywczych, które łatwo znaleźć w sklepie. Ważne, aby przyjmować ten składnik systematycznie, nie da się przyjąć go na zapas. Dla dobrego przyswajania kolagenu należy dbać o stałą zawartość witaminy C. Najwięcej tego składnika znajduje się w:
• galaretkach z nóżek cielęcych lub wieprzowych,
• rybach w galarecie,
• golonce i podrobach,
• gotowanych chrząstkach,
• sproszkowanej chrząstce,
• płetwie rekina.
Popularny jest też kolagen w tabletkach. Przy wyborze suplementu należy pamiętać, aby w składzie nie było barwników lub słodzików. Zawartość kolagenu powinna wynosić średnio 900 mg w preparacie kolagenowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *