Jak wygląda afta?

Jak wygląda afta?

Afta w jamie ustnej powstaje w wyniku złej higieny jamy ustnej, zapalenia jelit czy chorób układu pokarmowego. Leczenie afty polega na zapobieganiu dostawania się bakterii do jamy ustnej lub płukankach rumiankiem. Warto też przyjmować witaminy i minerały z pokarmów, takich jak fasola, cebula czy czosnek.

Co to jest afta?

Afta to stan zapalny, który charakteryzuje się owrzodzeniem na śluzówce języka. To schorzenie nawracające, które utrudnia jedzenie i mowę. Rany mają od 1 mm do 2 cm średnicy. Afta powstaje najczęściej u osób cierpiących na:
• zapalenie jelit,
• choroby układu pokarmowego, np. celiakia,
• choroby hematologiczne, np. niedobór żelaza czy kwasu foliowego,
• zaburzenie odporności, np. AIDS,
• zespół Behçeta.

Często też dorośli mają aftę ze względu na brak właściwej higieny jamy ustnej. Najczęstsze przyczyny to próchnica, kamień nazębny czy wyrastanie ósemek. Objawy afty to tworzenie się owrzodzenia na języku, które po kilku dniach pokrywa się jasnym nalotem. Towarzyszą temu też:
• powiększone węzły chłonne,
• opuchlizna w jamie ustnej,
• ból podrażnionego miejsca,
• utrudnione wykonywanie czynności dotyczących jamy ustnej.

Afta – jak leczyć?

Zwykle afty znikają po 1 do 4 tygodni. W przypadku choroby należy szczególnie przestrzegać higieny jamy ustnej, tj. nie obgryzać paznokci, nie jeść brudnymi sztućcami lub myć warzywa i owoce przed zjedzenie. Jeśli to nie pomaga, należy udać się do lekarza, który poda środki koagulacyjne oraz zleci płukanki. Dobrze też smarować zakażone miejsce maścią odkażającą. Istnieją też domowe sposoby na usuniecie afty:
• płukanie ust rumiankiem, roztworem soli z wodą, szałwią, odwarem z czerwonej koniczyny, wodą różaną lub łopianem lekarskim;
• dotykanie afty woreczkiem po herbacie – teina zmniejsza ból oraz wysusza ranę;
• odkażanie zranionego miejsca wodą utlenioną.

Podczas leczenia nie należy pić gorących napojów, najlepiej odstawić alkohol, cytrusy oraz czekoladę. Warto też wspierać leczenie przyjmowaniem witaminy A, B12, C, E oraz cynku. Warto więc jeść warzywa, takie jak fasola, cebula czy czosnek oraz nasiona słonecznika, żeń-szeń lub olej z wątroby rekina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *